Βότανα & Μπαχαρικά Melipsi
Τοπικά φυσικά βότανα και μπαχαρικά, παραγμένα και συλλεγμένα με αγάπη και σεβασμό στην λειψώτικη φύση που μας τα χαρίζει απλόχερα. Τα βότανα και τα μπαχαρικά αποτελούν γευστικούς αλλά και ιαματικούς φυσικούς θησαυρούς που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι. Η σειρά βοτάνων και μπαχαρικών Melipsi αποτελείται από:
Θρούμπι
Χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως ενισχυτικό γεύσης. Διεγείρει την όρεξη, ενώ έχει καυτή και πιπεράτη γεύση. Ταιριάζει ιδιαιτέρως με τα φασόλια και γενικά τα όσπρια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μέτρο και στις σαλάτες.
Θυμάρι
Χρησιμοποιείται αφενός στην μαγειρική ως μπαχαρικό κυρίως σε κρεατικά, πουλερικά και γεμίσεις. Αφετέρου είναι πλούσιο σε ιαματικές ιδιότητες, αφού καταπραΰνει πονόλαιμους, κρυολογήματα, γρίπη και βήχα.
Πιο συγκεκριμένα το θυμάρι περιέχει δύο βασικά συστατικά: την θυμόλη και την καρβακρόλη. Αμφότερες και ιδίως η πρώτη είναι αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές. Ως διάλυμα για στοματικές πλύσεις ή/και γαργάρες είναι εξαιρετικό γιατρικό κατά του πονόλαιμου και της ουλίτιδας. Ως ζεστό ρόφημα, είναι εφιδρωτικό και συνεπώς αποτελεσματικό κατά του κοινού κρυολογήματος. Επιπρόσθετα το πτητικό του έλαιο εκκρίνεται εν μέρει από τους πνεύμονες και έτσι είναι καλό κατά της βρογχίτιδας. Είναι αποτελεσματικό αποχρεμπτικό προκαλώντας απόχρεμψη των κολλωδών βλεννών. Επίσης το ρόφημα θυμαριού ανακουφίζει από το φούσκωμα και καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα χάρη στην αντισπασμωδική δράση του πτητικού ελαίου του. Ακόμη εξωτερικά μπάνια με θυμάρι ανακουφίζουν από τους πόνους των ρευματισμών, ενώ το έλαιό του χρησιμοποιείται συχνά σε υγρά εντριβών και λάδια για μασάζ. Τέλος η αλοιφή από θυμάρι χρησιμοποιείται για την θεραπεία του έρπη ζωστήρα.
Ενώ το θυμάρι ως φυτό είναι απόλυτα ασφαλές για τον άνθρωπο, ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ως ρόφημα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ρίγανη
Χρησιμοποιείται κυρίως στην μαγειρική ως μπαχαρικό σε όλα τα κρεατικά, σε γεμίσεις, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά μεσογειακά πιάτα. Δίνει ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό, ενώ είναι εξαιρετικά χωνευτική βοηθώντας στην πέψη.
Φλισκούνι
Χρησιμοποιείται γενικά σαν εντομοαπωθητικό, ωστόσο έχει εξαιρετικές ιαματικές ιδιότητες. Ως ζεστό αφέψημα καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος καθώς δρα εφιδρωτικά. Επίσης συμβάλλει στην περίοδο βοηθώντας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας, διευκολύνοντας την αιμορραγία. Απαγορεύεται η χρήση του από τις εγκύους ή όταν αναμένεται εγκυμοσύνη.
Αλισφακιά ή Φασκόμηλο
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην μαγειρική με χοιρινό κρέας και πουλερικά. Το λατινικό βοτανολογικό του όνομα Salvia, υπαινίσσεται ωστόσο και την σπουδαιότητά του ως γιατρικό, αφού προέρχεται από το λατινικό ρήμα salvare = σώζω. Ως ζεστό αφέψημα αποτελεί ένα πρώτης τάξεως γιατρικό για τα κρυολογήματα. Είναι αντιβακτηριακό δρώντας ιδιαίτερα εναντίον του σταφυλόκοκκου και είναι και ισχυρό αντισηπτικό. Το ρόφημα φασκόμηλου σε συνδυασμό με ξύδι μηλίτη χρησιμοποιούμενο ως γαργάρα, είναι εξαιρετικό για τον πονόλαιμο, την λαρυγγίτιδα και την αμυγδαλίτιδα. Ως στοματική πλύση είναι αποτελεσματικό κατά της ουλίτιδας και των στοματικών ελκών. Επίσης ξαλαφρώνει από τα αέρια και διεγείρει την πέψη. Επιπρόσθετα τονώνει το εξασθενημένο νευρικό σύστημα. Μία ακόμη αξιοσημείωτη ιδιότητά του είναι ότι σταματά την εφίδρωση. Οι οιστρογονικές του ιδιότητες το καθιστούν χρήσιμο για την θεραπεία των εξάψεων την εμμηνόπαυσης. Παλιότερα χρησιμοποιούταν για διακοπή της γαλακτόρροιας στις θηλάζουσες μητέρες. Είναι ωφέλιμο σε περιπτώσεις αμμηνόρροιας και επώδυνης περιόδου.
Σαν τσάι δεν πρέπει να λαμβάνεται πάνω από μία έως δύο εβδομάδες κάθε φορά καθώς η θουξόνη που περιλαμβάνεται στα συστατικά του μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις σε υψηλή συγκέντρωση στον οργανισμό.
Δάφνη
Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται σήμερα ως μαγειρικό βότανο σε φαγητά κατσαρόλας. Τα φρέσκα φύλλα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, καθώς η γεύση τους είναι πιο έντονη από τα αποξηραμένα. Επίσης η δάφνη σαν βότανο διεγείρει την πέψη.
Θαλασσινό αλάτι
Στην αρχαιότητα ήταν τέτοια η αξία του αλατιού που χρησιμοποιούνταν ως μέσον συναλλαγής. Ο Ιπποκράτης (450 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τις θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού. Χρησιμοποιούσε αλάτι για να θεραπεύσει λοιμώξεις, συμφορήσεις και άλλα νοσήματα. Ο Παράκελσος (1500 μ.Χ.) έγραψε ότι εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε απαραίτητα το αλάτι και ότι χωρίς αλάτι θα είχαν αποσυντεθεί τα πάντα.
Το φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι, περιέχει πάνω από 80 μέταλλα και στοιχεία απαραίτητα για τη ζωή, ενώ το ραφιναρισμένο αλάτι δεν έχει κανένα ωφέλιμο μεταλλικό στοιχείο, περιέχει όμως πρόσθετα – sodium ferrocyanide, ammonium citrate και aluminum silicate – που δεν έχουν καμία θετική επίδραση στο σώμα.
Το αλάτι ραφινάρεται για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του στα ράφια. Η κατανάλωση ραφιναρισμένου αλατιού αυξάνει την οξύτητα μέσα στο σώμα. Τα όργανα του σώματος (ο εγκέφαλος, το ανοσοποιητικό σύστημα, το συκώτι, τα νεφρά κ.ά.) δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά αν η οξύτητα του οργανισμού είναι αυξημένη. Ο καρκίνος και τα χρόνια νοσήματα είναι δύο αρνητικές συνέπειες ενός όξινου οργανισμού από την στιγμή που τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται καλύτερα σε όξινο περιβάλλον.
Τα μεταλλικά στοιχεία είναι από τους πιο ισχυρούς αλκαλικούς (αντίθετου του όξινου) παράγοντες στο σώμα. Γι’ αυτό το λόγο να χρησιμοποιείτε μη ραφιναρισμένο φυσικό αλάτι και να αποφεύγετε το ραφιναρισμένο αλάτι όσο μπορείτε.
Η υπέρταση είναι ο κύριος λόγος για τη σύσταση δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η βιβλιογραφία και η πρακτική όμως έχουν δείξει πολύ μικρή σχέση μεταξύ του αλατιού και της υπέρτασης. Μόνον ορισμένοι ευαίσθητοι στο αλάτι ασθενείς έχουν οφέλη από μια δίαιτα που περιορίζει την κατανάλωση αλατιού. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι σχετίζεται με πάνω από 400% αύξηση των καρδιακών προσβολών στους άνδρες! Οι δίαιτες με μειωμένη πρόσληψη αλατιού αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οφέλη από το αλάτι:
-
Κατάλληλη ενίσχυση και ισορροπία των επινεφριδίων
-
Κατάλληλη ενίσχυση και ισορροπία του θυρεοειδή
-
Το νάτριο και το νερό διατηρούν το νευρικό σύστημα υγιές
-
Τα μεταλλικά στοιχεία από το αλάτι και το νερό βοηθούν όλα τα κύτταρα να αποβάλουν τις τοξίνες τους
-
Το νάτριο βοηθάει τα επινεφρίδια να διατηρούν φυσιολογική αρτηριακή πίεση στο σώμα
-
Επιτρέπουν την αποτοξίνωση από το βρώμιο με το χλώριο
Ύσωπος
Χρησιμοποιείται κυρίως για τις ιαματικές του ιδιότητες. Βοηθά στην θεραπεία πληθώρας διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος όπως γρίπη, κρυολόγημα, καταρροή και βρογχίτιδα. Η πικρή ουσία του φυτού, η μαρουβίνη, διαθέτει αποχρεμπτικές ιδιότητες. Τα αποστάγματα υσώπου έχουν επιδείξει αντιβακτηριακές ιδιότητες ιδίως κατά του ιού που προκαλεί επιχείλιο έρπη. Τέλος χρησιμοποιούμενος εξωτερικά είναι κατάλληλος για μώλωπες και εγκαύματα. Δοσολογία:1-2 γρ. ημερησίως.